Consells felins #2: Una dieta adequada és clau per la seva salut

Com ja us vam dir en el primer consell felí, els gats necessiten una dieta adequada a la seva espècie. Són carnívors, necessiten una dieta més rica en proteïnes, i enriquida amb taurina, un aminoàcid que ells no saben sintetitzar. Aixís que és molt aconsellable alimentar-los amb dietes formulades específicament per ells, pinsos i/o llaunes, a poder ser de qualitat. N’existeixen un ampli ventall, i segur que trobarem l’adequada segons les particularitats del nostre petit felí.A més és important tenir en compte si el nostre gat està o no esterilitzat, o si té alguna necessitat específica. L’esterilització influeix en el metabolisme de la nostre mascota, i fa que augmenti el risc de obesitat i de problemes urinaris. Tot i estar molt indicada per altres motius (podeu consultar aquest post  sobre l’esterilització) cal tenir en compte aquestes conseqüencies a l’hora d’escollir la dieta.

Altres necessitats o particularitats, faran que puguem escollir també per gats de pèl llarg, per gats joves o vells, per gats amb malalties (renal, urinaria, alergies…) o per gats llepafils que nomes els agrada el peix!Però no solament la dieta és important, sinó també la manera com mengen. Els gats mengen varies vegades al dia quantitats molt petites. Però l’edat, el sedentarisme i els nostres horaris fan que sovint s’acostumin a menjar tot d’una tacada, i a més sense suposar-li cap esforç (en “llibertat”, un gat/felí dedica varies hores al dia a caçar el seu aliment!).
Això fa que molt sovint estiguin sobrealimentats, s’engreixin amb facilitat, demanin menjar a tothora… Com podem ajudar-los? Intentant fer-los l’accés al menjar una mica més difícil, per exemple amb menjadores “interactives”, on el gat li és més complicat aconseguir el menjar (l’ha de pescar de una “peixera”, treure’l de un túnel, o fer-lo sortir de un laberint), reduint aixis els “atracons” i estimulant l’activitat. D’aquesta manera reduïm el risc de obesitat, a més de proporcionar-li un enriquiment ambiental.

I recordeu, que qualsevol canvi que introduïu, ha de ser progressiu i sota supervisió de un professional que us aconselli


Comments