La identificació dels animals de companyia

La identificació dels animals és una eina fonamental de la tinença responsable d’animals, així com per evitar pèrdues i combatre l’abandonament, i és de col·locació obligatòria a Catalunya en gossos, gats i fures des de fa uns anys. Però molta gent encara no sap encara com funciona o perquè serveix, i avui us ho expliquem:

Què és el microxip?

El microxip és el sistema que permet la identificació dels animals, i consta del xip en sí i la vaina de vidre que el recobreix (més petit que un gra d’arròs), que permet instalar-lo de manera subcutània sense provocar molèsties ni alèrgies, de manera senzilla i ràpìda sense necessitat d’anestèssia, essent pràcticament indolor.

A l’interior d’aquest hi ha un transponedor amb un codi únic per a cada animal que ens permet identificar-lo. Així doncs, el microxip és com el document d’identitat de l’animal de companyia, i la garantia més fiable de poder-lo recuperar en cas de pèrdua.

Com s’implanta?

La implantació del microxip és un procediment que duu a terme el veterinari. Mitjançant una espècie de xeringa que duu el microxip al seu interior, el veterinari insereix el microxip a la zona esquerre del coll o a la zona de la nuca. El microxip es coloca una sola vegada en tota la vida de l’animal, i roman allà per sempre.

Quan s’implanta?

 S’acostuma a esperar que l’animal tingui entre 2-3mesos per implantar-lo, però no hi ha cap temps mínim necessari per a la implantació, es podria posar amb 15 dies de vida de l’animal.

Les dades del propietari-animal

Un cop identificat, l’animal es dona d’alta al Registre General d’Animals de cada comunitat autónoma, associant el número de cada xip/animal a les dades del propietari.  Les administracions, clíniques veterinàries, entitats protectores i cossos de seguretat, que disposen de lectors de microxips, poden localitzar el propietari en cas de pèrdua accedint a aquesta la base de dades. Per tant, és molt important mantenir actualitzades les dades associades al xip de la teva mascota: si es canvia de domicili, de número de telèfon, de propietari… has d’avisar al teu veterinari per tal d’actualitzar la informació a l’Arxiu d’Animals de Companyia. En cas de defunció, el nostre veterinari ho comunicarpa a l’Arxiu de Identificació i donarà de baixa el nostre animal.

I els gats… perquè identificar-los si no surten de casa?

A part de la obligació de microxipar gats (juntament amb gossos i fures) a Catalunya, el fet que el nostre gat no tingui normalment accés a l’exterior no vol dir que en un momento donat es pugui escapar. Els gats que sempre han viscut dins d’un pis, generalment no saben tornar a casa seva, així que en cas de perdre’s és altament improbable que puguem retrobar-los si no porten microxip

Així doncs, perquè serveix el microxip?

  1. A efectes legals, podrem demostrar que som els propietaris de l’animal en cas de pèrdua o robatori
  2. En cas de pèrdua, la localització dels propietaris s’agilitza ja que veterinaris, protectores i cossos de seguretat tenen accés a les dades per poder-vos localitzar de manera ágil
  3. Ajuda a reduir la taxa d’abandonament, ja que es pot demostrar qui es el propietari responsable de l’abandonament i la llei imposa sancions. Igualement passa en casos de maltractament d’animals

Esperem que aquest article hagi sigut del vostre interés i que us ajudi a entendre la importància de identificar la vostra mascota, fins aviat!