Perquè els veterinaris recomanem esterilitzar?

En aquest post, us volem explicar perquè us recomanem la esterilització de les vostres gosses/gates (ovariohisterectomia) o gossos/gats (orquiectomia). La majoria de indicacions valen també per altres espècies, cada una amb les seves particularitats.

Perquè esterilitzar?

La esterilització contribueix a allargar la vida de l’animal, ja que actua prevenint o reduint notablement el risc de algunes malalties, i a més a més, és el mètode d’elecció per al control de la reproducció.

D’altra banda, hi ha propietaris que prefereixen tenir una camada de la seva mascota per els motius que sigui, es volen quedar amb un cadell, o volen viure “l’experiencia”… En aquest cas, haureu d’esperar a esterilitzar la vostra mascota més endavant.

A continuació us detallem cada una de les indicacions:

Control de la reproducció:

Les gosses no esterilitzades entren en zel generalment dues vegades a l’any, durant el qual els augmenta el tamany vulvar i tenen pèrdues de sang. És durant aquests dies que hi ha risc de que la gossa tingui un embaràs no desitjat. Els mascles, en canvi, són fèrtils durant tot l’any, ja que la produccio d’esperma és continua.

En el cas de les gates, també solen entrar en zel dues vegades l’any, però en aquest cas sol ser durant la primavera i la tardor. Durant aquestes estacions les gates poden tenir varis zels i poden quedar embarassades vàries vegades. Els gats, com els gossos, són fèrtils sempre.

Tots hem de ser conscients de l’alt índex d’abandonament que existeix al nostre país, i que algunes families adopten cadellets o gatets amb molta il.lusió però no son conscients de les necessitats que duen. La prevenció d’aquests embarassos “no desitjats” és clau.

L’esterilització és el mètode més eficaç per a prevenir-los, és irreversible i és el mètode amb menys efectes secundaris indesitjables. Altres mètodes com la injecció de productes hormonals (en femelles) són poc recomanables ja que afavoreixen l’aparició de neoplasies mamàries, infeccions de matriu, quists ovàrics, …

Modificació del comportament sexual

GOSSOS: En els mascles, aquesta modificació és més evident, però no deixa de ser un motiu important en les femelles. Apart d’eliminar els símptomes físics del zel, la esterilització elimina també el comportament de zel, com la tendència a escapar-se per a buscar la manera d’aparellar-se, o l’atracció de mascles de la zona que intentin cobrir la nostra gossa durant les hores de passeig. En el cas dels mascles, disminuim les conductes territorials, l’agressivitat, i ajuda a que l’animal no tingui conductes escapistes en cas que hi hagi femelles en zel aprop.

GATS: La modificació de la conducta sexual és evident tant en mascles com en femelles. En els gats, evitem conductes de marcatge territorial amb orina, conductes d’escapisme, baralles amb altres mascles… i en les gates, la conducta de zel que sol consistir en miols constants, i escapar-se per buscar parella.

Eliminació de l’aparició de certes patologies lligades als òrgans sexuals o a la monta:

GOSSOS: En femelles, amb l’esterilització s’eviten pseudolactacions (embaràs psicològic) o patologies com infeccions de matriu, hiperplasia quística endometrial, quistes i tumors ovàrics… Aquestes són patologies freqüents en gosses d’edat més avançada  que poden posar en perill la vida de la nostra mascota . És millor realitzar una cirurgia preventiva en una gossa sana i jove, que no una cirurgia d’urgència en una gossa malalta i geriatrica, on el risc anestèssic i de la cirurgia en si són més elevats.

En cas dels mascles, estem parlant sobretot de patologies prostàtiques, a més de eliminar el risc de tumors testiculars.

GATS: La castració i esterilitzacio és l’únic mètode preventiu del Virus de la Immunodeficiencia Felina (FIV), similar al SIDA de humana, ja que no existeixen vacunes per a la seva prevenció, i la transmissio és a traves de sang i contacte sexual. És una malaltia molt extesa i molt greu, així que és molt important la esterilització per intentar evitar-la. Igual que en els gossos, en les femelles evitem també risc d’infeccions de matriu etc..

Disminució del risc d’aparició de neoplàssies mamàries (femelles)

Si l’esterilització es realitza just abans o després del 1r zel, es disminueix molt el risc de que en un futur la gossa/gata desenvolupi neoplassies mamàries, que en la gossa són malignes en un 40-50% dels casos, i en l’espècie felina un 70-80% dels casos. Com més tard realitzem la esterilització, més disminueix aquest avantatge, ja que molts dels tumors mamaris són hormono-dependents, i les mames queden més “sensibilitzades” com més zels hagin passat.

Altres

La esterilitazió també esta indicada com a control de la diabetes, alguns problemes de pell, i com a tractament quirúrgic urgent de patologies com piometra, tumors ovàrics, prostatomegàlia, tumors para-anals…

?

I els efectes secundaris?

Apart de les possibles complicacions intra i post operatòries inherents a qualsevol tipus de cirurgia, la ovariohisterectomia pot tenir efectes secundaris anomentas “indesitjables”: pot provocar una major predisiposició a la obesitat i augmenta el risc de incontinència urinària.

Obesitat

L’obesitat predisposa a patir altres trastorns com problemes osteo-articulars, diabetes, major risc anestèsic/quirúrgic i en resum una esperança de vida més curta. Cal tenir especial atenció en el cas del gat mascle, ja que la obesitat el predisposa a cistitis que ja són de per sí freqüents en aquesta espècie.

Si bé és cert que els animals esterilitzats tenen major risc d’obesitat, aquest risc disminueix o desapareix si l’animal té una alimentació i activitat adequades després de la cirurgia.

Pel que fa a l’activitat, es recomana que facin l’exercici habitual i normal per a l’edat i tamany de cada gos, que ja hauria de fer abans de la cirurgia. Cada animal, segons raça i tamany, necessitarà fer més o menys exercici, però és convenient que de manera general surtin almenys 3 vegades al dia.

Pel que fa al tipus d’alimentació, es poden recomanar unes dietes (pinsos) específicament formulades per a animals esterilitzats, que tenen en compte aquest risc de obesitat. Són pinsos que tenen una major quantitat de fibres per augmentar l’efecte saciant, i menor quantitat de grasses, i en el cas del gat, especialment formulades perquè la orina tingui una menor capacitat de fer cristalls i disminuir el risc de cistitis.

Incontinència urinària (femelles)

Algunes gosses poden desenvolupar incontinència urinària (generalment apareix 1 o 2 anys després de la cirurgia), en diferents graus. Algunes femelles no mostren casi símptomes, no tenen molèsties, i passa desapercebut pel propietari. Altres tenen pèrdues però viuen a l’exterior, el propietari tampoc se n’adona. Sigui com sigui, quan es diagnostica aquesta condició, es resol amb medicació. En la majoria de les gosses desapareix la incontinència amb l’administració del producte farmacològic adequat cada 2-3dies.

Per resoldre qualsevol altre dubte podeu trucar-nos al 972-296-283 o visiteu-nos al nostre centre i us atendrem encantats!