Com protegir-los de la calor

En època d’estiu, no només les persones estem exposats als efectes de la calor i el sol, sinó també les nostres mascotes. En aquest post us explicarem com ajudar-les en aquests dies i què fer en cas de trobar-nos amb un cop de calor.

1.Com sembla lògic, l’ideal és proporcionar un lloc fresc, amb sombra, amb aigua sempre disponible i fins i tot podem posar gel si han d’estar varies hores sols i estan a l’exterior, per evitar o minimitzar que  l’aigua en el seu abeurador s’escalfi

2.Donar-los l’àpat més important al vespre/nit. La digestió genera calor, aixís que és millor alimentar al nostre animal en hores de menys calor. Això només en el cas dels gossos!, doncs els gats, conills, cobaies i altres animals necessiten menjar varies vegades al dia.

3.No rapar el pelatge del voste animal. El vostre servei de perruqueria de confiança us ajudarà per adequar el tall a la vostra mascota, ja que segons el tipus de pèl podreu tallar més o menys, però la majoria de races (i sobretot les mes peludes) el seu pelatge els aïlla del fred i també de la calor, aixís que rapar no és una bona idea. El que sí és recomanable és ajudar-los amb la muda i raspallar-los per eliminar l’excés de pèl de hivern que moltes mascotes encara no han eliminat del tot.

4.PROHIBIT deixar mascotes dins del cotxe aparcat. Ni a la sombra. Ni cinc minutets. Ni amb les finestres una mica abaixades perquè passi l’aire. La temperatura interior de un cotxe pot ràpidament enfilar-se per sobre dels 45ºC, impedint que puguin controlar la temperatura corporal. Amés de ser cruel i perillós, és un delicte.

5.Fer les passejades més llargues a primera hora del matí, i al vespre. Aixís evitem les hores de més calor i sol, i poden permetre’s fer activitat sense perill. També és aconsellable endur-se aigua per poder donar-li de beure si és necessari. Hi ha gossos que aprenen a beure del raig que cau de l’ampolla, o existeixen abeuradors portàtils de diferents tipus, que no pesen i no abulten i son fàcils de transportar.

COP DE CALOR

El cop de calor és una urgencia, en la qual la temperatura corporal puja per sobre dels 41ºC i que pot comportar un fallo multiorgànic que provoqui la de mort de l’animal. Els gossos més vellets, els cadells, o les races braquiocefàliques (de morro aixfat) són els més predisposats a patir-lo. Els símptomes, apart de la temperatura molt elevada, són:  panteig, respiració agitada, taquicàrdia, mucoses hiperèmiques o blavoses si hi ha compromís respiratori, i poden aparèixer tremolors generalitzats en casos de descompensació electrolítica.

El gos o gat haurà de rebre asistència veterinària, però abans d’arribar al centre veterinari de confiança podeu ajudar-los de la seguent manera:

1.Si el gos està en un recinte tancat on la temperatura és elevada o toca el sol directe, treure’l i portar-lo a un lloc amb sombra més fresc.

2.Remullar-los el cap, les orelles, angonals, amb aigua NO FREDA. No és bo abaixar de cop la temperatura corporal, de manera que millor no mullar tot el gos ni empapar-lo amb tovalloles

3.Oferir aigua a poc a poc, NO FREDA tampoc, perquè el gos vagi recuperant hidratació que ha perdut

Una vegada arribeu al centre veterinari, se li administraran fluids intravenosos, medicació necessària, i realitzaran analítiques per valorar la funcionalitat dels seus òrgans.

Esperem que gaudiu d’un bon estiu, amb bona companyia!!


Comments